Istra

istra velika slika

Pogledom možete obuhvatiti čitavo bogatstvo raznolikosti, od snježne bjeline nedalekih planina, talasanje zelenih njiva i polja, zaravni i udolja, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima, do modrine beskrajnog mora.

Kad uđete u tu raskoš, kad joj se sasvim približite, zadivit će vas svaki njen detalj, svaka pojedinost, crkvena pročelja i gradski portali, seoske ulice s kortama, voltama i baladurima, klokot brzog potoka i proplanak s rascvalim trešnjama. Sve je tu blisko i prijateljsko: i priroda i naselja i ljudi.

Dužina istarske obale, zajedno s otocima i otočićima iznosi 539 kilometara. Zapadna je obala Istre razvedenija, i duga, zajedno s otocima, 327 kilometara. Istočna je obala, zajedno s otočićima, duga 212 kilometara.

Glavnina je istarske obale na krškom i vapnenačkom zemljištu. Potapanjem krških udubina nastali su specifični i razgranati zaljevi, kao pulska luka, medulinski zaljev, primorje Rovinja, Poreča i sl. Izdvojene vapnenačke uzvisine zaostale se kao otoci. Obala je dobro razvijena s mnogo uvala, dubljih zaljeva, te riječnih ušća. Osim niza manjih otočića pred obalom od Poreča do Rovinja, na jugu se izdvaja Brijunsko otočje.

Položeni na uzvišenjima istarski su gradići putokazi u galeriju starina i istovremeno njeni najljepši eksponati. Uzdižu se k nebu i suncu, dominiraju krajolicima kao krune odolijevajući vremenu. Njihovi bedemi pamte sretna razdoblja i neće zaboraviti ispričati vam onu osobitu priču o tajnama svog trajanja. O tome kako su kroz stoljeća redovito dolazili graditelji i umjetnici, te u staru krunu ugrađivali nove dragulje koji bi iznova bljesnuli novim sjajem.

Kada vas danas s tornjeva tih starih gradića pozdrave zvona, uđite slobodno, gradska su vrata uvijek otvorena. S krovova poletjet će jata golubova i ljudi će načas prekinuti razgovore i djeca igre u hladovini stoljetnih lipa i ladonja.

I sunce će na trenutak zaustaviti kist kojim pozlaćuje vrijeme i stvari. Vaš dolazak bit će početak nove priče. Za grad i za vas.

Traži

Search by Additional contents

Traži